Residence that Scripts the Intangible for Dramatic Design Interventions | Manoj Patel Design Studio

Residence of 2200 Sq.ft plot area resides in the dense airport core of Vadodara city’s hustle and bustle near the main area. The site faces a street on the south side. All other sides are surrounded by houses on east and west side. The brief received was to find calmness in the chaos of daily life. The dwelling is designed for a family of couple with three kids in which spaces are designed to cater their daily needs that represent them to the new generation.

Residence that Scripts the Intangible for Dramatic Design Interventions | Manoj Patel Design Studio

Visit: Manoj Patel Design Studio

Façade weaves the story of simple material palette which attracts the studio due to its varied profiles. Here the clay tiles are cut and interlocked each piece together in a way that explores wall hangings from blue sky that addresses the white volumetric mass of the structure. The abode meets all climatic as well as all aesthetic needs of this humble inviting space. Surprising patterns in square graphics numbers up the parallel projections every moment during the day as per sun’s rotation. These alignments continue in flow on the west surface of wall. The material allows for cool air only to flow in through the pores.

&nbsp

On entering the house one is greeted with the opening planning concept that adorns the view of courtyard through glass opening is another feature in this house. A causal seating towards internal foyer with storage at the edges, provides pathway into the house. Further walking in, comes the large living room connected with dining, kitchen and island platform. A barrier free space which allows the owner of house to enjoy interactions with her family while cooking food. The minimalistic interiors are a reflection of the client’s lifestyle.

Subtle white plastered surfaces and blue hued tones are the base finishes, which contrast and complement the ground level furniture theme of living with open kitchen layout. Italian marble is used as main flooring along with yellow Jaisalmer stone and black granite flooring for all connecting passage ways and stairs.

Architectural language for this soothing house adapts an open air concept: new possibilities of living together in nature arose by creating inward looking spaces, courtyards and a visual connection. The passive cooling techniques benefit in turning down the prolong use of air conditioning systems

A fresh and beautiful blue color palette adds to the elegance of kitchen space and courtyard across the huge sliding window in the living gives an outdoor dining experience. The living opens into the courtyard at the middle as well as acts as a buffer from the honking and shades the space from harsh heat rays. Small slit window above the lintel allows for sufficient light to penetrate in for bright daylight interiors.

Stepping out in the passage, one gets to enjoy two courtyards on both sides. One of the triple height courtyards beholds the vision in its large clay art mural which radiates in various proportions of circular grid.

The beauty of the material is enhanced by adding hanging light features into it that creates for some mood setting environment in the evening for warm ambience.

One of the master bedroom’s on the ground floor is linked with courtyard that treats for some resort ambient. The owners wanted to greet themselves with nature on waking up daily and have some fresh air flow during the day for relaxation. Transforming the identity of backdrops, an attempt to depict natural material palette on wall, green textured tiles are juxtapose with stone patterned tiles in curve forms to create large wall art. Feel of materials attract the curiosity of viewers to feel it.

Upon entering the daughter’s room on first floor, one is delighted to see another exploration of backdrop in wall tiles that imitates random yet central composition of light and dark strips in zebra pattern forms. The art accents the backdrop from continuous walls. Large window opening can convert as a low height window seating for the daughter that opens towards the courtyard to enjoy nature, connect with her parents or simply sit and stare the large clay wall art radial mural.

Taking the concepts of vernacular architecture and its therapeutic effects into the son’s bedroom, backdrop showcases use of two variations in earthy toned clay tiles inlay work. The straight square pattern flows down from increasing to decreasing order seamlessly. Each new attempt meets different perspective of craftsmanship that eliminates the conventional approach of clay compositions.

Son’s room opens up into a large terrace garden on the front elevation of the space, which sets a delightful sit out space. This huge sliding ventilation opening on the southern façade resolves passive cooling systems and makes it more energy efficient to operate. Wall continuing the bedroom backdrop shifts to another pattern inspired from same vernacular material. This pattern weaves a story of intricate façade design details that tend to change its shadows based on sun’s inclination throughout the day. The design nurtures the idea of ​​sustainable dwelling that responds to nature based on climatic context.

The lavish bedroom on second floor adorns large modules of wooden grids evenly placed on perpendicular wall by emphazing only the bold depth of grooves. Backdrop appears to float on wall due to its arrangement.

It connects with a Jacuzzi bath that adds to the excitement of the owners to spend their relaxing weekends as a resort tranquility into their own residential abode for hours. To add a playful element to the backdrop of bath, clay tiles wall art with plant installation in the frame, with dark beige textured and light blue textured tiles tiles complete the composition in this resort spa space.

A contemporary attempt of minimalist architectural space that adopts the principles of tropical architecture and design. The dwelling acts as an insert between existing structures and nature. It promotes carbon positive and net zero operations through smart planning of space.

Leave a Comment