Merging Rooted Indian Heritage and a Contemporary Guesthouse | Studio Skapa Architects

Studio Skapa Architects transforms a derelict Bangalore penthouse into a contemporary guesthouse immersed in Tropical Modernism, merging rooted Indian heritage and a contemporary persona into one. The thresholds amidst the past and present blur away with abandon, tipping its hat to the reimagined union amidst traditions and contemporary sensibilities. The Heritage Sojourn Home rests in a state of serenity, nestled within a gated community in Whitefield, Bangalore.

Merging Rooted Indian Heritage and a Contemporary Guesthouse | Studio Skapa Architects

Visit: Studio Skapa Architects

A statement wall installation by Bamboopecker frames the living, created wholly in woven bamboo that celebrates the various natural tints of the material, positioned snugly amidst a pair of brass and glass wall lights. In addition, a minimalist prayer nook has been conceptualised in a quiet corner consisting of a Tanjore painting, a distressed wall embellishment, and a timeless brass lamp sourced in Pondicherry.

&nbsp

The layout unfurls into a light-filled open floor plan living cum dining space, lending its canvas as the communal nucleus of the residence. The custom terrazzo flooring cast-in-situ by Bharat Floorings witness a meticulous and finessed approach. The brass inlay patterns were laid into position before the flooring matrix could be cast over it. The flooring pattern commences at the entrance and flows uninterruptedly into the home’s public spaces, binding the areas with its cohesive visual weave. Swathed in a melange of summery soft furnishings, whites, grays, ubiquitous doses of teakwood, and indoor greens, the living space reminisces vintage allure that seeped through the crevices of time!

The sofa and armchairs were refurbished to their former glory, while the pentagonal-top end tables and retro-chic pivoting magazine stand were sourced from the artisanal furniture-dotted boutiques of Pondicherry. “The central coffee table was a serendipitous find which we acquired in the form of a raw log of wood with no preconceived purpose in mind! While piecing the space together, we were inspired to adapt it as a piece of unadorned furniture, layered only with protective polish while its original hollows were left untamed,” she elaborates.

The capacious kitchen dons a bright mien with its subtle yet impactful interplay of hues and finishes. The exposed concrete floors by Super Surfaces carry forth through the kitchen, only to be interjected by a whiff of color in the form of a rustic jade hue adorning the backsplash tiles. The function of storage and circulation is further enhanced herein with a central cooking island, creating an interactive layout within. The white-hued cabinetry establishes a sense of expanse, layered with rattan-clad millwork fronts and deep wooden tones through the open shelving systems. The matte gold hardware ushers in quiet elegance into the kitchen.

A moment held still in the clasp of tradition and Indian craftsmanship; the inviting dining area remains steadfastly grounded in its identity. A live-edge wood dining table commands the space, accompanied by a set of six umber teak and beige linen-upholstered chairs. A rattan-faced credenza borders the zone, revelling in the delicate patterned weaves while a distressed engraved wood Buddha mural rests above it.

A sizeable patina-doused mythical Garuda sculpture perches over the credenza, emphasising the omnipresence of history within the home’s walls. A banana fiber wall lamp by The Purple Turtles stretches over the length of the nook, imbuing the latter with a nature-inspired essence.

The connective spine of the residence, the staircase is a transformation that the studio felt was integral to the home’s design narrative. The erstwhile staircase connecting the levels was visually bulky, made entirely in glossy black granite, which rendered the stairwell with a dark and stunted appearance.

Leave a Comment