Instilling Collaboration and Cooperation with this Contemporary Office Space in Vadodara | Manoj Patel Design Studio

Birthed out of a need in the recent past, pre-covid office spaces functioned significantly as modern or contemporary office spaces, assimilating people, following the schedules, and achieving planned numbers and targets. The need for collaborative and cooperative workspaces has tweaked the systemic design process of designing an office. The MPDS office not only revives the freedom to choose among various seating arrangements but is also synonymous with comfort to keep the creativity abuzz. Being appreciative of these often muted factors that are of supreme importance stimulates a varied way of using the space for every employee, visitor, and entrepreneur.~ Yamini Vaswani (Editor)

Instilling Collaboration and Cooperation with this Contemporary Office Space in Vadodara | Manoj Patel Design Studio

Visit: Manoj Patel Design Studio

Manoj Patel Design studio’s new workspace spreads over a plot area of ​​1350 sqft. surrounded by the urban fabric, revolves around the play of volumetric masses juxtaposed with colorful graphics. To create an experience of material palettes, touch, feel, and understand them in detail was the main idea to create a co-working studio space.

&nbsp

Façade explores another surface treatment of the studio’s hand-crafted material details. Strips of vernacular material are oriented to form free floral forms that change accordingly. Overlapping them with subtle blue color and balcony canopies pops out for the façade volume.

A giant translucent metallic door welcomes within the main office space. An elongated spatial arrangement of reception and an informal waiting area signifies an open feature of welcome lobbies.

The backdrop mural’s aspiration was to craft clay into delicate wall hangings that are based on curves and create curiosity from around when passersby visit. The lift wall is embodied with clay tile and the mosaic tiles cluster highlights the variants inside the space.

On entering, the studio greets with bold adaptive artworks on the entry gateway from clay tiles infused with stone work and colors. A studio’s facelift seems to be a metaphor for the natural habitat around. Floral variations seem to be a sculpturesque line between studio space and art installations.

Connecting amphitheater inside has a bespoke feature wall with a minimal ceiling that sets to enjoy the celebrations of making an avenue connecting, the design community and becoming a place for experiments, learning, and sharing ideas together.

The convertible principal architect’s cabin into a conference area collaborates with a sit-out space to have informal conversations and meetings as part of a different experience. Spaces are arranged as pockets of open and enclosed around the central waiting lounge on the first floor.

The visual identity uses bold polychromatic shades with voluminous spaces to convey a vibrant visual of youthfulness and story tales inside the workspace.

This waiting lounge is based on the idea of ​​creating a place with unique combinations of organic shapes, neutral colors, and curved graphics on the wall.

A series of intensive design layouts gave rise to creating an entertaining triple-height corner of pockets with activities, 3D metal murals, and clay modules on the perpendicular wall. One can visually feel this connectivity through barrier-free openings. Horizontal and vertical curving geometry of colors meticulously introduces a new form of material palette collection on the wall. A new ideology is taken into consideration while designing the triple-height mural wall, which can evolve over time with new ideas exploring fabric for new generations.

The studio is always willing to experiment with new things and continuously develop them into executions. For this, the office came up with an in-house material studio where the manufacturers can directly interact with the project leads and integrate collaborative processes.

Considering new perspectives and technological upliftments in the same sector, digitalization has also been added into this space. Cantilever balcony projects ensure safety and generate curiosity of communications with one another in the open air.

Co-working space divides functions based on public and private intervention in the building on the above floors. Barrier-free studio living encompasses open-minded spaces yet caters to private needs. An informal high chair seat out on the terrace garden has green and self-sufficient biophilic designs that breathe natural light and ventilation.

Thinking out of the box, the studio incorporated a penthouse on the last 2 floors that serve to be a relaxing zone for the staff alongside introducing the clients to the technologies and layout orientations fitted inside.

On the above floors for the staff’s work desk, a thoughtful intervention has been added. A bridge with double height connections within the above 2 floors, to connect with fellow teammates and gets to learn or pass on learning easily without any barriers. A series of different visual working pockets turn out to be a combination of work, interaction, and relaxation for the staff as well as the clients who visit.

Leave a Comment