Effortless Transition of Varying Palettes for Timeless Aesthetics | EnviArch Studio

A rooted sense of tradition and a contemporary aesthetics persona coalesce with sheer sincerity within the walls of Peninsula 10. Located on the tenth floor of a high-rise residential community in JP Nagar – Bangalore, this home was conceptualised for the Bhat’s poses as a secondary abode to host them and their loved ones over their frequent visits to the metropolitan.

Effortless Transition of Varying Palettes for Timeless Aesthetics | EnviArch Studio

Visit: EnviArch Studio

Preaching minimalism and simplicity in spaces might be more than just a fad now. It’s impossible to deny that orderly minimalism is now the most desired style of design for spaces, but are we there yet with achieving the desired pathway? Peninsula 10 by Enviarch, seems more like an effortless transition of different palettes into a holistic approach. Beyond the visual design elements, an aura of truthfulness, home-ness of a home are felt too. Crafted with traditional elements, aesthetics of the present is what makes it Individualistic & Timeless. ~Yamini Vaswani (Editor)

&nbsp

“Neutrality and a pertinent sense of calm within this home in no manner give way to a lack of character. Instead, the dwelling finds its bearings in the maxim of less being more, shining a light upon the modest yet impactful role materials play in the design process,” the Principal Architects concludes. At Peninsula 10, humble materials have been explored with abounding clarity, nuanced with keen attention to detail. As a secondary residence, the spaces silently
applaud the unpretentious identity of the home while ensuring that familial warmth remains sacrosanct.

The dining space has been visualized against a handcrafted feature wall, layered with gray Italian marble sourced from Marble Italia, which boasts of amorphous-form veining interspersed with grooved segments and brass inlay beading. A fluted fascia credenza stretches along the length of the space, lodged amidst canopying greens. The eight-seater white marble top and wood base dining table are paired idyllically with blush-hued upholstered dining chairs by RedOAK, which inject an accent of color into the otherwise pared-down zone. A duo of black metal pendants illuminates the intimate dining area, building on the neoteric DNA of the space.

Preceded by a pantry area, the kitchen’s design ethos focuses on engaging color and material palette that elevates the visual perception of light, owing to the moderate sunlight that sees inside. The employment of all-white cabinetry enables the space to seem larger and brighter, while the gray marble-lined countertops and backsplashes by Marble Italia create a grounded demeanour.

This image has an empty alt attribute;  its file name is EnviArch-Studio-11.jpg

Snugly located within a wood-lined alcove, the breakfast area acts as an interactive and functional extension to the larger public zones of the home. A wood veneer-lined segment washes over the wall and ascends to make its way across the ceiling, demarcating the zone discernibly. Levitating in a cantilevered manner, the breakfast counter makes for a sculptural addition to the space, stretching across the nook with its angular form as the pièce de résistance. The floral fabric-upholstered bar stool, black metal and brass multi-headed pendant, and capacious console towards the rear further build on its pragmatic and aesthetic features.

This image has an empty alt attribute;  its file name is EnviArch-Studio-12.jpg

“The resolve was to create a light and almost dynamic ensemble with an individualistic presence within the quaint space. The internal metal framework has been crowned with a jade-green marble, and the base is clad in teakwood beading; Both materials retained in their unadorned form,” iterates Pradeep.

Leave a Comment