Brutalist Architecture with a Twist of Modern Design Sensibilities | The Grid Architects

This project that follows the aesthetic of brutalist architecture that involves creating a simple, functional home for a small entrepreneurial family with an appreciable creative streak. The client runs a thriving business, but is also an enthusiastic poet, while his son is an avid wildlife photographer.

Brutalist Architecture with a Twist of Modern Design Sensibilities | The Grid Architects

Visit: The Grid Architects

Beton Brut makes a definite visual statement depicting the purity of form and intent. Its eye-catching form possesses a softer side: that of contextuality and rootedness to the land and culture. Its narrative builds a relationship between the house and the city; man, and nature — without which architecture is meaningless

&nbsp

The architectural form – Since the plot faces southwest, the garden was placed on the west. Once the floor plan was frozen, the challenge was to control the sunlight coming in from the southwest. Architecturally, this concept was proven by studying the sun’s path. Additionally, the architectural envelope at this point looked too bulky and disproportionate to the scale of the home. To circumvent this, we sliced ​​and staggered the rectangular box, and strategically ‘erased’ the bottom portion of the resultant cantilevered portion to derive the canopy.

© Photographix
© Photographix

The intent -The home had to be built on an approximately 12,000-sq-ft, southwest-facing plot. The primary concern was to ensure a structure that would be protected from the harsh sunlight and heat. This became entwined with the desire to create an abode that reveled in a sense of space — a home that brought the family together but left enough space for the individual personalities to thrive and bloom. This meant we had to ensure places of congregation and places of solitude in the spatial narrative. Additionally, we endeavored to pair enclosed volumes with open areas to amplify this sense of freedom and luxury. We also proposed that the home would mesh the intangible with the tangible — in effect, create diverse experiences within its physical form.

© Photographix
© Photographix

The central idea -The mysterious and alluring visual of an Indian woman protecting her head and face from the sun with the graceful folds of her pallu or odhani became a compelling inspiration when it came to creating a home sheltered from harsh climatic elements. With the decision of creating a pure structure that respected the honesty of materiality, the architectural path was determined as a brutalist one, typified by bare concrete, geometric shapes, a monochrome palette, and a monolithic appearance.

© Photographix
© Photographix

The material palette – The selection is ruled by the honesty and purity that allows the beauty of each material to shine through, unhindered by cosmetic overlays. Gray concrete, the singular and central material, stars both in the architectural and interior narratives. These gray expanses are beautifully textured by timber imprints of the shuttering used to cast the slabs and walls. In the interiors, the building material is joined by sandstone, Kota stone, sunlight, and teakwood (for furniture) to create an environment that is beautifully poised between simplicity and richness.

© Photographix
© Photographix

The first of these is a linear slit-like opening, placed near the wall, that throws light on the beautiful timber textures of the concrete expanse, creating powerful and dramatic visuals. The second is a faceted structure with a cut-out that pours glare-free light into the stairwell and the green court below. Besides this, extensively glazed fenestration throughout the house means that the interior spaces are suffused with the beneficence of sunlight throughout the day. This means that the users while being in the comfort provided by an enclosed space, feel constantly connected to nature through sunlight, green views, and proximity to plantations.

© Photographix

The interior narrative – A simple entrance, sheltering under a concrete canopy, features a three-meter-tall door, scooped outward and embedded with stone. This opens to a long passage with living spaces strung along the left, and culminating, visually, at the backyard wall adorned by patinated sculpture. On the right, a seating arrangement in a vestibule-like space forms the waiting lounge. Take a turn, and the whole inner sanctum unfolds, within visual distance of the central landscaped court: the formal living room, the dining area, and the bedroom of the senior couple. The kitchens (wet and dry) and the store are tucked away in a corner. More bedrooms with ensuite facilities and walk-in dressers lie upstairs. All living spaces are connected to the staggered terraces or gardens, putting the occupants in constant touch with the outside

© Photographix

The plantation -Beton Brut fully leverages the animating freshness of plants both externally and internally. Keeping in mind the region’s largely arid climate, we have put in drought-friendly plants on the terraces as they face southwest. These seasonal and sustainable plants also encourage hummingbirds and butterflies — and thus biodiversity. Trees are positioned strategically so that when they grow, they will protect the house from the southwesterly heat. The indoor plants have been selected to maintain the moisture level in the interiors.

© Photographix

The aesthetic articulation is liberally peppered with Indian elements, softening the gravitas of the concrete envelope. Reclaimed panels and brackets from old Havelis, mandapas, old vessels, and carved panels that depict gods and installations showing hand mudras pour an Indian essence into the home. The most shining example is the jharokha mounted on a soaring living room wall, through which you can glimpse the room from the first floor. The simple, clean-lined furniture does not disturb the architecture and yet is very functional and comfortable.

Plan - Ground Floor
Plan - 1st Floor
Section

Fact File

Designed by: The Grid Architects

Project Type: Residence Architecture & Design

Location: Ahmedabad, Gujarat

Year Built: 2022

Project Size: 11559 Sq.ft

Principal Architects: Snehal Suthar & Bhadri Suthar

Photographic Courtesy: Photographix India

Consultants of the project

Contractor: HN projects, Hariom Thakkar

Engineering: Ravi Engineering Corporation, Milind Mehta

Project Coordination: Vishvajit Hada, Keyur Patel, Ruchik Rathod, Ankita Mevada

Structure: Niyat

Products & Materials: Saint-Gobain, Tata Steel, Astral Pipes, Greenhouse, L&T, Mitsubishi, Shailja, Techtona Grandis

Firm’s Website Link: The Grid Architects

Firm’s Instagram Link: The Grid Architects

For Similar Project>>>Reliving the Roman Era with the Minimal Sophistication is this Residence in Vadodara

Leave a Comment